Što se događa kada bivši mornarički SEALS dobiju puni QAnon?

Nas-Vijesti


Što se događa kada bivši mornarički SEALS dobiju puni QAnon?

Muškarac je snimio kako izlazi iz područja pokušaja napada cijevnom bombom na prosvjednike Portland, Oregon , bio je bivši mornarički SEAL koji piše teorija zavjere -teški postovi na društvenim mrežama koji osuđuju ljevicu, nedavno su izvijestili portlandski aktivisti i novinski mediji.

Ali čovjek je samo jedan od eklektične mješavine bivših SEAL-a koji su očito okupljeni internetskim teorijama zavjere ili citirajući te teorije u nasilnim spisima. Ako postupi visoko obučeni bivši vojnici elita , te paranoje imaju smrtonosni potencijal.


Svjedoci u Portlandu kažu da su dvojica muškaraca rano ujutro 8. kolovoza bacila tri domaćeg eksploziva na prosvjednike. Iako nitko nije ozlijeđen i čini se da muškarci nisu snimljeni, građanski novinar Scott Keeler gonjen muškarac je uočio na tom području i snimio mu lice. Aktivisti i Oregon Public Broadcasting identificirao je čovjeka kao Louisa Garricka Fernbaugha, bivšeg SEAL-a i CIA-e. Fernbaugh, 52, bio je imenovan od strane policije kao osoba od interesa, ali nije optužena za kazneno djelo.

Na mreži, Fernbaugh ima opsežnu povijest pisanja o teorijama zavjere, posebice tamo gdje su one umješale ljevicu. U tom pogledu, on je dio šireg obrasca bivših SEAL-ova, od kojih su mnogi s velikim digitalnim sljedbenicima, podržavajući zavjereničke ideje. Naoružani su, sumnjičavi i u nekim slučajevima detaljno pišu o potencijalnim planovima za ubijanje ljudi koje smatraju zlikovcima.

“Ljudi koji su bivši vojnici kažu: ‘Idem osloboditi djecu.’ Je li to bravada ili je to legitiman poziv na akciju?” – Marc-André Argentino

Konkretno, neki bivši SEAL-ovi promiču vjeru u QAnon ili srodne teorije koje lažno optužuju mnoge protivnike predsjednika Donalda Trumpa da su uključeni u sotonističku pedofiliju i kanibalizam.

Marc-André Argentino, suradnik u Globalnoj mreži za ekstremizam i tehnologiju, koji prati teoriju zavjere QAnon, rekao je da je teorija — koja je postala jedna od najvažnijih u američkoj politici — potaknula porast kriminalnih djela vjernika. (Mornarica nije odgovorila na zahtjev za komentar.)


'Nasilje koje smo vidjeli bilo je od strane ljudi bez oštroumnosti i fizičke pripreme', rekao je Argentino za The Daily Beast. “Gdje bi moglo postati strašno s ljudima kojičiniimati obuku.”

SEAL-ovi poput Fernbaugha, koji nisu mogli dobiti komentar za ovu priču, imaju opsežnu vojnu obuku i možda su bolje opremljeni od prosječne osobe da naprave eksplozivnu napravu ili uzme oružje. Prosijed bivši specijalac sa prosijedom bradom, Fernbaugh se godinama bavio lažnim teorijama zavjere, od kojih su neke bile antisemitske, a mnoge ciljale na antifašiste, koji su bili vrlo vidljivi na prosvjedima u Portlandu. (The Daily Beast nije pregledao nijednu objavu u kojoj je izrazio afinitet prema QAnonu.)

“Poznato je da je George Soros platio ANTIFA-i da potakne nerede i stvori kaos koji je prouzročio milijunske štete u brojnim gradovima, ali posebno u Portlandu, OR”, napisao je na Facebooku 2018., navodeći teoriju zavjere koja lažno optužuje židovskog filantropa za isplati prosvjednike.

Oglas

U naslovu od video na istu temu , Fernbaugh je razmišljao da 'iznenađen sam da nitko nije zaklao ove ovce koje imaju rogove (ANTIFA)' i nedavne objave hvalio se 'infiltriranjem' skupine portlandskih antifašista tijekom tekućih prosvjeda za rasnu pravdu.


Fernbaugh čini se da nosi isti sako u jednom od videa kao što je muškarac identificiran kao on na snimci nakon napada u Portlandu. Trenutno radi na prodaji meta za gađanje, uključujući i onu napravljenu da izgleda kao osoba odjevena kao antifašist iz Portlanda.

Više ljudi koji poznaju Fernbaugha, uključujući bivšeg kolegu, rekao je za OPB da je on čovjek prikazan u Keelerovom videu iz blizine mjesta eksplozivnih naprava. Bivši službenik za provođenje zakona rekao je za publikaciju da su, na temelju glasa čovjeka na snimci, bili dovoljno udobni u njegovom identitetu da zovu FBI.

U međuvremenu, veća online zajednica zavjera se širi - samo najveće QAnon grupe na Facebooku broje više od 3 milijuna članova, prema internoj Facebook istrazi, NBC News izvijestio prošli tjedan. Te se teorije ponekad preklapaju u članstvu i obuhvaćaju milijune drugih ljudi, uključujući niz lažnih tvrdnji poput da cjepiva uzrokuju autizam na ideju da je svijet ravan. U tako velikoj skupini, neki će gotovo neizbježno biti vojni ili veterani.

No čini se da QAnon i s njim povezane teorije zavjere poput Pizzagatea (oboje neutemeljeno optužuju Demokrate za zlostavljanje djece) imaju neobično visoku učestalost među bivšim SEAL-ovima. Neki umirovljeni SEAL-ovi izrazili su eksplicitniju podršku posebno QAnonu, čak i ako nisu bili vezani uz mjesto navodnog nasilja povezanog s prosvjedima.


“Ako ti ljudi ne budu izvedeni pred lice pravde, bit će dodijeljena neka jebena ulična pravda.” ”— Stephen Ralston, bivši mornarički SEALAdvertisement

Stephen Ralston je veteran koji je služio u timu vozila za isporuku SEAL-a od 1990. do 1994. i SEAL-ovog tima tri od 1994. do 1998. Trenutno radi kao privatni vojni izvođač, prema njegovoj biografiji na mreži, i ima podcast o specijalnim operacijama snage. Na Instagramu za taj podcast i na vlastitom Instagram feedu, Ralston često koristi QAnon hashtagove, promovira Q videa i objavljuje svoje interese za ubijanje pedofila. (Iako je protivljenje pedofiliji izrazito popularan osjećaj u političkim strankama, QAnon pretvara zabrinutost u lažni poziv na oružje protiv Trumpovih neprijatelja.)

Neki od memova na Instagramu posebno prikazuju elitnu vojsku kao silu za 'Q', anonimni poster foruma koji stoji iza teorije zavjere. Jedan tipičan primjer, slika koja specijalne operativce naziva 'zubima svjetla', obećava da su tisuće posebno obučenih veterana spremne koristiti svoje vještine ako se tvrdnje QAnona potvrde. 'Ako se bilo koja od tvrdnji pokaže točnom, pravda će biti zadovoljena na ovaj ili onaj način', djelomično stoji u natpisu. “Ne opraštamo. Ne zaboravljamo.”

Ralstonov podcast specijalnih snaga također je posvetio barem jednu nedavnu epizodu QAnonu.

'Ako ti ljudi ne budu izvedeni pred lice pravde, bit će dodijeljena jebena ulična pravda', kaže on dok mazi jazavčara u najavnoj najavi za epizodu, postavljenom na Instagram.

Ralston, koji nije optužen za bilo kakvo nasilje povezano s zavjerom, rekao je za Daily Beast da nije siguran u popularnost QAnona među bivšim SEAL-ima ili bilo kojom drugom grupom, te je odbio komentirati na drugi način ovu priču.

Napadi zavjereničkih veterana dugo su bili smrtonosni. Bombaški napad u Oklahoma Cityju 1995., u kojem je poginulo 168 ljudi, izveo je veteran Tim McVeigh, koji je bio prožet teorijama protiv vlade i navodno je ljudima rekao da mu je vojska ugradila mikročip. McVeighov vlastiti neuspjeh da se pridruži vojnim snagama za specijalne operacije navodno je bio glavni čimbenik njegovog bijesa, a on je sebe smatrao svojevrsnim operaterom s jednim čovjekom. (“U njegovom umu, veći dio njegovog života bio je razmišljanje da je u nekoj vrsti svojih specijalnih snaga,” izvor za provođenje zakona rekaoWashington Post nakon napada.)

Oglas

Nekoliko nedavnih nasilnih zavjera povezanih s antivladinim pokretom Boogaloo također je navodno bilo provode branitelji ili djelatnici . U svibnju su dvojica veterana i sadašnji vojnik pričuvnog sastava uhićeni u navodnoj zavjeri za bacanje eksploziva na skup Black Lives Matter. Istog mjeseca, sadašnji stožerni narednik zračnih snaga uhićen je zbog navodnog ubojstva saveznog sigurnosnog časnika i pokušaja ubojstva drugog, u očitoj zavjeri da se pokrene novi građanski rat za koji sljedbenici Boogalooa vjeruju da je neizbježan.

QAnon je potaknuo vlastiti val zločina, a FBI je taj pokret označio kao prijetnju terorizmu. Neke istaknute osobe QAnona nisu veterani, već se predstavljaju kao elitni operativci Ministarstva obrane, uključujući jednog čovjeka povezanog s nekoliko nedavnih otmica nadahnutih Q-om, koji se predstavlja kao šef izmišljene Pentagonove radne skupine za pedofile, Izvijestio je Daily Beast .

Podrška QAnona proteže se na barem jednu tvrtku koju je osnovao SEAL. Project Warpath je linija odjeće u vlasništvu Tej Gill, bivšeg člana SEAL Team Five koji napravio naslovnice za prodaju majica “Hillary Clinton ubila moje prijatelje” nakon smrtonosnog napada 2012. na američko sjedište u Bengaziju u Libiji. Project Warpath također objavljuje sadržaj QAnona na Instagramu, uključujući nedavnu objavu koja lažno povezuje razotkrivenu zavjeru Wayfaira (teoriju koja je povezana s QAnonom koja je lažno tvrdila da se djeca prodaju unutar namještaja na web stranici za uređenje doma) sa Sorosom i Clintonovima. Gill, koji nije optužen za bilo kakvo nasilje povezano s zavjerom, nije bio dostupan za komentar za ovu priču.

Argentino je rekao da bi QAnonova popularnost među veteranima specijalnih operacija u početku mogla izgledati zbunjujuće. Vjernici tvrde da je Q visoki vojni dužnosnik. Ali kao što veterani vojno-obavještajnih krugova trebaju znati, Q-ova zbrkana mjesta ne funkcioniraju ništa poput vojnog rada. (Jedna bivša vjernica QAnona čiji je otac radio za CIA-u ranije je rekla za Daily Beast da je napustila teoriju kada je shvatila da Q neumjetno oponaša vojnički jezik, na način na koji to nijedan pripadnik službe ne bi učinio.)

“Sijedobradi veteran SEAL Team Five, [Clark] Impastato donedavno je služio kao policajac u Phoenixu u Arizoni, gdje je ubio 15-godišnjaka optuženog za trgovinu drogom. ”

Ipak, elementi QAnona mogli bi biti privlačni veteranima, primijetio je Argentino.

Oglas

'QAnon je ukorijenjen u ovom ratnom narativu, u smislu da su u informacijskom ratu protiv 'Deep State'', rekao je. “Informacijski ratovi obično se kombiniraju s fizičkim elementom... [Veterani] možda žele biti pozvani da oslobode djecu od pedofila.”

Neki zavjerenički sadržaji bivših SEAL-a kompatibilni su s QAnonom, ali nije jasno jesu li ti bivši SEAL-ovi svjesni njegovih potpunih konotacija.

Jedan bivši član elitnog SEAL Team Six nedavno je podijelio objavu koja lažno povezuje živote crnaca s palestinskim militantnim pokretom Hamas. Čini se da je bivši SEAL kopirao i zalijepio naslov posta, koji je bio pun Q hashtagova, iako ih nije sam napisao. “Razmišljanja o ovome? Ja samo dijelim, pa nemojte praviti bijes”, zamolio je svoje pratitelje.

Mitch Aguiar, još jedan bivši član SEAL Team Fivea, od tada je napustio vojsku i nastavio izgraditi ime za sebe kao MMA borac i prodavač odjeće s vojnom tematikom. Poput nekih njegovih kolega braće po oružju, on je također dijelio konspirativni sadržaj na svom Instagramu od 133.000 pratitelja, uključujući objavu o smrti pristaše QAnona, ali je koristio hashtag 'PizzaGate'. (Teorija zavjere Pizzagate, koja je lažno tvrdila da su istaknuti demokrati sudjelovali u trgovini seksom u DC pizzeriji, bila je prethodnica QAnonu, ali je pala u nemilost nakon što je Pizzagater pucao u restoran. Drugi je muškarac zapalio restoran dvije godine kasnije , u siječnju 2019.)

Aguiar je također komentirao 'on je pedo' na meme bivšeg SEAL-a koji je lažno tvrdio da glumac Tom Hanks nosi monitor za gležnjeve, vjerojatno zato što ga je tajni sud proglasio krivim za seksualnu trgovinu djecom. ( Ovo se nije dogodilo .)

Oglas

Bivši SEAL kolega, podcaster Clark Impastato, redovito dijeli memove zavjere s okusom QAnona na svom Instagramu, gdje ima više od 87.000 pratitelja. Prosjedobradi veteran SEAL Team Five, Impastato donedavno je služio kao policajac u Phoenixu, Arizona, gdje je upucao 15-godišnjaka optužen za trgovinu drogom. Iako je tinejdžer bio nenaoružan, Impastatova je upotreba sile utvrđeno je opravdanim , jer je tinejdžer pojurio Impastata, 'izvlačeći svoju prethodno skrivenu ruku iz pojasa i oblikujući je u šaku s jednim ispruženim prstom u obliku kuke', kao da implicira da drži pištolj, prema sudskim zapisima. 15-godišnjak je preživio pucnjavu.

Impastato je dobrovoljno odustao od svoje policijske potvrde u siječnju 2016., nakon što je prikupio više pritužbi na nedolično ponašanje, pokazuju državni zapisi. Među njima su dvije tužbe za kršenje građanskih prava, koje državni spisi opisuju kao pretjeranu silu, od kojih je jedna zbog navodnog udaranja osumnjičenika šakom. Iz policijskih evidencija nije odmah bilo vidljivo jesu li pritužbe potkrijepljene od strane policije, a policija Phoenixa nije odgovorila na više zahtjeva za komentar. U intervjuu s tvrtkom za energetska pića s vojnom temom, Impastato je rekao da je napustio silu kako bi postao poduzetnik na vlastitoj liniji za njegu brade.

Dok su krajem svibnja izbili prosvjedi zbog smrti Georgea Floyda u policijskom pritvoru u Minneapolisu, Impastato je objavio svoju sliku kako nosi pištolj s natpisom: “Trenutni kaos tjera me da poželim da još uvijek mogu pomoći. ❤️🇺🇸❤️ Duhom sam s vama BRAĆO i SESTRE..” Također je objavio nekoliko memova o ubijanju antifašista, uključujući i jedan o pokretu koji dolazi u predgrađe “kako bih mogao ubiti u državi.”

Ni Aguiar ni Impastato nisu optuženi za nasilje povezano s zavjerom, a niti su uzvratili zahtjeve za komentar za ovu priču.

Opseg predanosti ovih bivših SEAL-ova cilju QAnona, čak i kada koketiraju s njim, nije uvijek jasan.

Vjerovanje QAnona sve više postoji na spektru. Tamo gdje se nekada teorija najviše dopadala osnovnoj skupini tvrdoglavaca koji su čekali sljedeću “oborbunu Q” (objave na forumu anonimne osobe koja tvrdi da je vojna obavještajna služba), razvodnjena verzija zavjere dosegla je širu publiku s manje apsurdne tvrdnje o pedofiliji.

Oglas

KaoNew York Times primijetio prošlog tjedna, sadržaj QAnona nedavno je porastao u popularnosti kod šire publike, uključujući one koji nisu svjesni njegovih temeljnih tvrdnji, jer se povezao s kampanjom za 'spasavanje djece'.

Dobronamjerni strahovi mogu imati kontraproduktivne rezultate. Senzacionalizirani strahovi o Wayfairu mogu zamagliti stvarnost da mnogu (gotovo polovicu, prema jednoj studiji) djece žrtve trgovine ljudima iskorištavaju rođaci. A iznenadna popularnost teorija zavjere o trgovini seksom preplavila je legitimne organizacije za borbu protiv trgovine ljudima lažnim pritužbama. Krajem srpnja Nacionalna telefonska linija za borbu protiv trgovine ljudima objavio priopćenje rekavši da je 'ekstremna količina ovih kontakata otežala telefonskoj liniji za borbu protiv trgovine ljudima da pruži podršku i pažnju drugima kojima je potrebna pomoć.'

Neki bivši SEAL-ovi djeluju u mračnom području Q-ish govora o trgovini seksom, miješajući stvarne slučajeve s lažnom statistikom i povezujući svoje teorije s poznatim osobama i političarima visokog profila, obično s lijeve strane.

Craig Sawyer, bivši član SEAL Team Sixa sa sjedištem u Teksasu, vodi skupinu za borbu protiv trgovine ljudima, i producirao je dokumentarac o seksualnoj trgovini djecom. Grupa se razlikuje od teorija poput QAnona. Neki vjernici QAnona, uključujući osobu pretvarajući se da je član iz izmišljene Pentagonove pedofilske radne skupine, ciljali su na Sawyera, lažno ga optužujući za trgovinu ljudima. Sawyer je čak otvoreno kritizirao Q na Twitteru, iako ne i sve njegove tvrdnje.

'Nisam veliki u pitanju q, uglavnom zbog toga koliko su neki sljedbenici strašni u svojim kultnim sklonostima sljedbenika entiteta koji ne mogu provjeriti', tvitao je u lipnju. 'Ali sve dok je narativ q 'Istraži sam' i informacije su točne, to je dobra stvar.'

Ipak, Sawyer često stupa u interakciju s osobama koje se zalažu za Q i dijeli mnoštvo materijala koji se odnosi na Q, uključujući mem zavjere o ličnostima poput Billa Gatesa i Georgea Sorosa koji teže nizu fantastičnih ciljeva poput kontrole stanovništva i “jedne svjetske vlade”. (Podijelio je meme, pitajući sljedbenike za mišljenje o njemu, a da ga nije izričito podržao.) Sawyer, koji nije optužen za nasilje povezano s zavjerom i odbio je komentirati, podijelio je sliku senatorice Kamala Harris prošlog utorka navečer kako pozira sa Sorosevim sin.

Oglas

Objava o tome da je Harris izabrana za potpredsjednika Joea Bidena odnosila se na seksističku teoriju zavjere o njoj. 'Sada znamo tko je u timu Novi svjetski poredak / Globalni marksizam', napisao je Sawyer. “Doslovno DOBRO protiv ZLA.”

Argentino, koji je nedavno napisao a znanstveni članak o potencijalu QAnona kao prijetnje nacionalnoj sigurnosti, rekao je, dok su većinu nasilnih incidenata izvedenih u ime teorije učinili ljudi u stanju krize, pozivi vojnih tipova djeluju kao stabilna bubnja.

'Ljudi koji su bivši vojnici kažu: 'Idem osloboditi djecu'', rekao je. 'Je li to bravada ili je to legitiman poziv na akciju?'

Sa svoje strane, čini se da su glavna preokupacija Garricka Fernbaugha teorije o antifašistima. Ali nakon godina objavljivanja o svom interesu da ih povrijedi, čini se da je netko pokušao upravo to u Portlandu - dok je Fernbaugh bio vrlo blizu.

Otprilike tri tjedna prije incidenta s bombom, Fernbaugh je kontaktirao Sawyera u vezi s njegovim zanimanjem za antifašiste. Na LinkedInu je Sawyer napisao objavu u kojoj brani savezne agente koji su ranije ovog ljeta zloglasno vukli prosvjednike iz Portlanda u neobilježene kombije.

Oglas

“Mislim da je ovo zapravo vrlo miran i milostiv odgovor suočen s takvim destruktivnim terorizmom koji financiraju subverzivni neprijatelji naše nacije”, napisao je Sawyer. “Zakon i red moraju prevladati‼️”

Fernbaugh je odgovorio u komentarima. “Infiltrirao sam se u ANTIFA-u u centru PDX-a prije 3 noći”, napisao je. '(Domci u kamu) Udari me, nabacit ću svoje Cryes [brend borbene odjeće] i pomoći vam da uspostavite red i zakon, a onda ćemo ići uzeti zasluženo pivo!'

Uz izvješćivanje Adama Rawnsleya

Urednik'Napomena: Prethodna verzija ove priče pogrešno je okarakterizirala pucnjavu u kojoj je sudjelovala policija kao smrtonosnu, iako zapravo nije. Daily Beast žali zbog pogreške.